Bogactwo natury zaklęte w aronii czarnoowocowej

aronia2Aronia czarnoowocowa to niedoceniany owoc, a szkoda- chyba żadna roślina nie wykazuje tak wszechstronnego działania prozdrowotnego na organizm człowieka. Aronia dba o piękny wygląd i kondycję skóry, oczyszcza organizm z metali ciężkich i toksyn, wspomaga odporność. Dzięki niezwykle skutecznemu neutralizowaniu wolnych rodników, zapobiega rozwojowi najczęstszych, a zarazem najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych: nowotworów, cukrzycy, nadciśnienia czy miażdżycy. Zawartości jakich składników aronia zawdzięcza tak wszechstronne działanie?

– polifenole to najskuteczniejsze znane substancje walczące ze szkodliwym wpływem wolnych rodników
– kwasy organiczne: jabłkowy, chlorogenowy, winowy i cytrynowy regulują przemianę materii i dbają o doskonałą kondycję skóry
– witaminy: C, PP, B6, B2 i E to kofaktory wielu enzymów
– wapń, magnez, jod, mangan, żelazo, kobalt, bor i miedź dbają o skórę i włosy, wzrok i odporność
– błonnik usprawnia przemianę materii i reguluje gospodarkę węglowodanowo- tłuszczową
– karoten i flawonoidy chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania UV

Jak widać, istnieje wiele powodów, by uczynić z owocu aronii czarnoowocowej, a zwłaszcza soku, zdrowe i smaczne urozmaicenie sposobu odżywiania. Dostępne są także tabletki ze sproszkowaną aronią, cechujące się wysoką kumulacją jej dobroczynnych substancji czynnych.