Cenne właściwości tranu, jak go stosować, aby wzmocnić odporność?

Słowo tran na pewno znane jest wszystkim. Suplement ten zdobył dużą popularność, polecany jest przez lekarzy. Może być stosowany zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Wpływa on na poprawę odporność, a także wspomaga pracę mózgu. Współcześnie nieprzyjemny smak nie stanowi już problemu, gdyż występują wersje smakowe tranu. Dostępny jest także olej w tabletkach.

Co kryje się pod słowem tran?

Tran jest tłuszczem, który otrzymuje się z wątroby ryb dorszowatych, ale nie tylko. Zawiera on cenne składniki, takie jak witamina A czy D. Witamina A pomaga w prawidłowym utrzymaniu stanu włosów, skóry oraz paznokci. Jest ona niezbędna także do prawidłowego procesu leczenia. Zaś witamina D wspomaga przyswajanie wapnia oraz fosforu. Wpływa ona na kształtowanie się zębów oraz kości. Dlatego też, jej przyjmowanie jest szczególnie ważne u dzieci. Co istotne, witamina ta wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięściowego

Jak stosować tran i jaki wybrać?

Wybierając tran, powinniśmy kierować się jego składem. Dobry tran to taki, który zawiera stężenie kwasów DHA do EPA w wysokości 3/2. Wtedy występuje najlepsze wchłanianie. Obecnie na rynku góruje tran norweski, dostępny jest suplement, który można stosować już od 6 miesiąca życia dziecka.

Tran w kapsułkach, czy taki do picia?

Lepszy jest oczywiście tran do picia, jednakże gdy nie możemy przekonać się do jego smaku, dostępne są także kapsułki. Powinniśmy wybrać tran norweski standaryzowany. Dzięki czemu każda kapsułka zawiera ujednolicone związki czynne. Zaleca się, aby dorośli przyjmowali tran 2 razy dziennie po 2 kapsułki, w okresie od jesieni do wiosny.