
Pojęcie koloidów do chemii wprowadził uczony Graham, który tym mianem określił substancję o właściwościach zbliżonych do kleju. Nie wszyscy ludzie zdają sobie z tego sprawę, ale koloidy spotykane są niemal na każdym etapie życia codziennego. Uznaje się także, że organizm człowieka jest właśnie układem koloidalnym, ponieważ składa się z różnych substancji o różnym stanie skupienia. Na początku warto zadać sobie pytanie, czym w ogóle są koloidy?
Pojęcie koloidów
Żeby powiedzieć w dużym uproszczeniu, koloidy można określić jako układy o dużym stopniu rozdrobnienia. Układy te składają się z fazy ciągłej, którą nazywa się także ośrodkiem rozpraszającym oraz fazy rozproszonej. Cząstki fazy rozproszonej mogą przybierać różne kształt – między innymi blaszkowaty, nitkowaty lub kulisty. Cząstki te mogą przybierać różne wielkości, w zależności od tego mówimy o układach koloidalnych monodyspersyjnych oraz polidyspersyjnych.
Gdzie można spotkać koloidy?
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że koloidy można spotkać praktycznie wszędzie. Tym mianem bowiem można określić zanieczyszczenia występujące w wodzie, które powodują jej mętność. Koloidy są także bardzo popularne w kuchni – tym mianem można określić śmietanę, masło, mleko, różnego rodzaju galarety oraz żelatynę. Koloidem jest także wisząca w powietrzu mgła czy smog oraz dym unoszący się z komina na skutek spalania paliwa. Są także bardzo popularne w ludzkim organizmie, są nimi między innymi włosy, paznokcie, skóra czy osocze krwi.