Herbaty ziołowe i aromatyzowane cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Przygotowanie naparu staje się powoli w naszym kraju formą relaksu.
Malina właściwa kojarząca nam się wyłącznie z soczystymi, czerwonymi malinami podobnie jak szałwia lekarska i czystek przygotowywana może być w postaci gorącego napoju. Wysuszone i często pokruszone liście zakupić można zarówno w specjalistycznych sklepach zielarskich, jak i powstających jak grzyby po deszczu herbaciarniach. Ze względu na nieznany proces produkcji nie zaleca się kupowania suszu w supermarketach i im podobnych miejscach.
Zawarte w malinie właściwej garbniki to cenne źródło antybakteryjnych i przeciwzapalnych właściwości, które wykorzystywane są w terapii wspomagającej biegunek i nieżytów żołądkowo- jelitowych o podłożu patogennym. Wykazująca ściągające działanie herbata z liści maliny ponadto stosowana jest jako płukanka w przebiegu różnego typu stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej.
Za nie mniej ważne działanie wykazywane przez tę roślinę uznać można znoszenie skurczu mięśni gładkich budujących ściany naczyń krwionośnych i macicę. Właściwości te pozwalają na jej użycie w przebiegu bolesnych miesiączek, a także jako element wspomagający leczenie przewlekłego nadciśnienia tętniczego.