Ziołolecznictwo

Moc drzemiąca w zmysłowo pachnących płatkach jaśminu


Regularne picie wywarów z pąków kwiatu jaśminu wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym ze zmniejszeniem stresu, zminimalizowaniem ryzyka zachorowania na raka, usprawnieniem układu odpornościowego, uregulowaniem poziomu cholesterolu czy też ze zmniejszeniem ciśnienia krwi. Na jakie jeszcze korzyści można liczyć, pijąc herbatę jaśminową?

Dobroczynna moc drzemiąca w delikatnych płatkach jaśminu

Herbatą jaśminową dawniej mogła raczyć się tylko arystokracja, dzisiaj jest ona natomiast łatwo dostępna, dlatego też warto korzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Wyróżnia się ona delikatnym smakiem oraz specyficznym aromatem, który rozprzestrzenia się po całym mieszkaniu, dzięki czemu można poczuć się niczym w ogrodzie pełnym pięknie pachnących kwiatów.

Herbata jaśminowa to jednak nie tylko smaczny i pachnący napój, ale również leczniczy wywar, który zawiera bogactwo polifenoli, a więc związków działających antyoksydacyjnie. To właśnie one odpowiedzialne są za neutralizowanie ataków wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka.

Dodatkowo jaśmin wspomaga pracę układu krwionośnego, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, a ponadto możliwe jest zmniejszenie poziomu cholesterolu. Okazuje się, że herbata jaśminowa jest pomocna w przypadku oparzeń słonecznych czy też zapalenia skóry, gdyż łagodzi je i zapobiega rozwojowi infekcji. Jako, że zawiera antyoksydanty, to można liczyć także na działanie przeciwstarzeniowe.